Logg på for å laste ned PDF

Bruk av borevisor i bobehandlingen

Statsautorisert revisor

Eugenia Krogsvold

Revisjonsfirmaet Flattum & Co

Artikkelen ser på nytten av å bruke borevisor i bobehandlingen til selskaper tatt under konkursbehandling og effekten dette har på avdekking av omstøtelige, erstatningsbetingende og straffbare forhold.

Konklusjoner som trekkes i artikkelen

  • Det avdekkes mer omstøtelige, erstatningsbetingende og straffbare forhold i boene med borevisor enn i boene uten borevisor.

  • I boene med borevisor er det tilført mer midler totalt gjennom bobehandlingen, og det er et større overskudd til fordeling på kreditorene.

  • Avkastningen, målt som resultatet av bobehandlingen2 i forhold til fordrings­anmeldelsene, er svakere i boene med borevisor fordi det er anmeldt betydelige mer krav i boene med borevisor enn i boene uten borevisor og det ble avdekket store krav som aldri ble fullbyrdet som følge av manglende midler til å forfølge kravene videre.

  • I boene hvor borevisor er besluttet oppnevnt, har borevisor selv vært den direkte kilden til avdekking av mer enn halvparten av de omstøtelige, erstatningsbetingende og straffbare forhold.

  • Borevisor avdekker primært omstøtelige gaver, ekstraordinære betalinger og transaksjoner som har representert en betydelig forfordeling. Insolvensvurderingen, med tanke på styrets handleplikt og oppbudsplikt, har stått sentralt i forbindelse med avdekking av erstatningsbetingende og strafferettslige forhold.

Sammendrag

Problemstillingen som undersøkes, er hvorvidt borevisor bidrar til at det avdekkes omstøtelige, erstatningsbetingende og straffbare forhold under bobehandlingen. Spørsmålet besvares gjennom en utvidet casestudie av 30 konkurs- og tvangsoppløsningsbo ved Oslo byfogdembete i perioden 1. juli 2014 til 30. juni 2015.* Studien er gjennomført som en del av masterstudiet i egnskap og revisjon ved Handelshøyskolen BI i Oslo i forbindelse med avlagt masteroppgave vårsemesteret 2016. Masteroppgaven er utarbeidet av artikkelforfatteren Eugenia Krogsvold med professor Erlend Kvaal som veileder. Originaltittel er «Omstøtelse, erstatning og straff ved konkurs og tvangsoppløsning. Bruk av revisor i bobehandlingen og effekten dette har. En empirisk analyse av 30 konkurs- og tvangsoppløsningsbo i perioden 1. juli 2014 til 30. juni 2015». Studien konkluderer med at borevisor har en positiv effekt på bobehandlingen til konkursrammede aksjeselskaper gjennom økt avdekking av omstøtelige, erstatningsbetingende og straffbare forhold. Dette underbygges med analyse av direkte og indirekte effekter som oppnås ved bruk av borevisor.

I denne studien er borevisor kun oppnevnt i 1,89 % av boene i utvalgsperioden (ferdigbehandlede aksjeselskaper i perioden 1. juli 2014 til 30. juni 2015). Også tidligere undersøkelser, utredninger og uttalelser indikerer at borevisor oppnevnes svært sjelden. Manglende oppnevning skjer på tross av kunnskap om at borevisor har en positiv innvirkning på bobehandlingen til konkursrammede selskaper, noe som også dokumenteres gjennom denne studien.* Resultatet av bobehandlingen er definert som dividende til fordeling på kreditorene på totalnivå, og som tilførte midler fra omstøtelse og erstatning når vi alene ser på avdekkede omstøtelseskrav og erstatningskrav i det enkelte bo.